Lambrisering Statenzaal

Begin 2013 heb ik de lambrisering in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum in Den Bosch gerestaureerd. Er werd nieuwe wandbespanning geplaatst door Oostendorp Stofferingen. Hiervoor moest een deel van de lambrisering verwijderd, gerestaureerd en na bespanning weer gemonteerd worden.

restauratie lambrisering   restauratie lambrisering   restauratie lambrisering

Door de sterke lichtinval door de grote ramen was veel van het hout ook dof en grijs geworden. Na restauratie is al het hout weer mooi warm van kleur. Hieronder is het verschil vòòr en na restauratie goed te zien:

restauratie lambrisering    restauratie lambrisering

De Statenzaal is het paradepaardje van Het Noordbrabants Museum. Deze grote zaal deed bijna twee eeuwen lang dienst als vergaderzaal van de Provinciale Staten van Noord-Brabant.
Hoge indrukwekkende glas-in-loodramen zorgen voor veel daglicht. Door de grote kroonluchters, de kleine nisjes met gouden beelden en de originele bewerkte houten lambrisering en plafond vormt deze zaal een zeer authentieke imposante ruimte. Speciaal voor deze zaal ontwierp Kiki van Eijk uit Eindhoven het koningsblauwe stoffen behang. De stof werd geweven in 2012 in het Textiellab van het Audax Textielmuseum in Tilburg.

Deze pagina delen

  • facebook