Restauratie

Sinds 1995 ben ik werkzaam als zelfstandig meubelrestaurator. Voor al het restauratiewerk gebruik ik huiden- en beenderlijm. Dit wordt al sinds mensenheugenis toegepast. Het voordeel hiervan is, boven het gebruik van moderne lijmen, dat gelijmde delen -hoewel oersterk- altijd weer kunnen worden losgemaakt zonder dat er iets beschadigd wordt. Dat een restauratie reversibel is, dat wil zeggen weer ongedaan kan worden gemaakt zonder dat er onomkeerbare gevolgen zijn, is in de professionele restauratietechniek een belangrijk uitgangspunt.
De afwerking gebeurt op de manier zoals gebruikelijk in de tijd dat het meubel gemaakt werd; veelal door middel van bijenwas met gomterpentijn of schellak-politoer, bij het moderne meubel wordt ook wel meubellak gebruikt.

Ik bezit een grote collectie antieke sleutels, gesmede spijkers, antiek fineer, spiegels, hout en glas, oud meubelbeslag en sloten, zodat kwijtgeraakte onderdelen veelal kunnen worden vervangen door perfect passende, oude elementen. Ik besteed grote aandacht en zorg aan het originele gezicht van een meubel.
Ik maak uw oude en antieke meubels ‘als nieuw’, maar niet ‘nieuw’!

Hieronder een aantal veel voorkomende schades en de behandeling.

Krimpschade

Hout leeft. Het krimpt en zet uit, ook als het al jaren oud is. Hierdoor zijn scheuren, bijvoorbeeld in zijkanten of in deuren, op den duur bijna onvermijdelijk. Ik herstel krimpscheuren zo onzichtbaar mogelijk en maak daar waar het kan onderdelen ‘werkend’ zodat toekomstige krimpschade beperkt wordt.

restauratie meubelen krimpschade    restauratie meubelen krimpschade

Afwerkingsschade

Kringen van natte vazen, door zonlicht verbleekt hout, krasjes en deukjes, doffe plekken, een schraal uiterlijk, slordig in de was gezette oppervlakken of een groezelig aanzien. Kortom: het meubel is niet meer mooi, het onderliggende hout ‘leeft’ niet meer en heeft geen diepte. Ik ben specialist in herstel van schade aan het oppervlak, politoer, wasafwerking en vergulden. De keuze voor de soort afwerking gebeurt altijd met respect voor het meubel en passend bij de tijd waarin het meubel vervaardigd is.

restauratie meubelen afwerkingsschade   restauratie meubelen afwerkingsschade

Fineerschade

Fineer is een dun laagje hout van een kostbare of decoratieve soort dat gelijmd is op een houten ondergrond. Omdat fineer zo dun is, kan het beschadigd raken en loslaten. Ik herstel beschadigd, losgeraakt en verdwenen stukken fineer met respect voor het origineel. Ik bezit een grote verzameling zeldzame, antieke fineren die voor dit doel worden gebruikt.

restauratie meubelen fineerschade   restauratie meubelen fineerschade

Vraatschade

Vraatschade ontstaat als het hout wordt opgegeten door houtworm. Hierdoor kan het hout bros worden en afbreken. Dit gebeurt vaak op lastig te behandelen plaatsen in een meubel. Het kan nodig zijn om de aangetaste delen te vervangen en soms moet zelfs een heel meubel tegen deze insecten behandeld worden. Het is belangrijk om dit soort schade serieus aan te pakken, ook in het belang van uw andere meubels.

meubel vraatschade restauratie houtworm   meubel vraatschade restauratie houtworm

Braakschade

Helaas kan het voorkomen dat bij een inbraak meubels met grof geweld geopend worden; lelijke schade en een nare herinnering. Belangrijk is het dan om alle losse delen, zelfs de kleinste splinters, te verzamelen: hoe meer onderdelen des te onzichtbaarder de restauratie. Ook geforceerd hang- en sluitwerk is meestal goed te restaureren.

meubel braakschade restaureren

Expertise

Spelbos Meubelrestauratie is al sinds 1992 voor particulieren, handelaren en musea een betrouwbaar adres voor hout- en meubelrestauraties.
Sinds 1997 lid van Restauratoren Nederland; de Nederlandse Vereniging voor Conservering en Restauratie en sinds 1999 aangesloten bij het Restauratoren Register.

Er wordt nauw samengewerkt met een van de beste stofferingsateliers van Nederland: Oostendorp Stofferingen. Verder met specialisten uit verschillende vakgebieden zoals uurwerkmakers en barometermakers, edelsmeden, smeden en steenrestauratoren.

logo en lid RN   

logo en lid RR

logo en lid ara

Voor een overzicht van uitgevoerde restauraties kunt u kijken in de fotogalerij, voor uitgebreidere informatie kunt u terecht bij het portfolio.

Deze pagina delen

  • facebook